Μύκηση: μάθετε τι είναι και πού επηρεάζουν

Μυκητιασικές λοιμώξεις που επηρεάζουν το δέρμα, τα νύχια και τους βλεννογόνους του σώματός μας. Θεραπεύονται εύκολα εάν ληφθεί έγκαιρα δράση. Καρφιά, αλλά όχι μόνο. Είμαστε βομβαρδισμένοι με τηλεοπτικές διαφημίσεις που, όλες τις ώρες της ημέρας, μας προσφέρουν απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση του μύκητα των νυχιών.

Ένα πρόβλημα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν φαινόταν ποτέ να έχει ληφθεί υπόψη. Αλλά αυτό σήμερα φαίνεται απολύτως σχετικό. Αυτή η παθολογία δεν σχετίζεται μόνο με τα νύχια, αλλά και με άλλα μέρη του σώματος. Ας καταλάβουμε καλύτερα τι είναι οι μυκητιάσεις και πώς είναι δυνατόν να παρέμβουμε για τη θεραπεία τους.

Η μυκητίαση ισούται με μόλυνση

Η λέξη «μυκητίαση» προέρχεται από τους «μυκητές», τους λεγόμενους «μύκητες». Οργανισμοί που μπορούν να προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα, παράσιτα ή σαπροφυτά και που από τη φύση τους χρειάζονται οργανικό υλικό για να ταΐσουν. Στη φύση τους γνωρίζουμε ως ευχάριστα και αισθητικά συναρπαστικά πλάσματα. Ενώ αν αλλάξουμε στην παρουσία τους στο ανθρώπινο σώμα, συνδέονται με λοιμώξεις διαφόρων ειδών.

Μυκοτοξίνες και μυκόζες. Στη διαδικασία διατροφής τους και «επιστροφής» στο περιβάλλον στο οποίο ζουν, οι μύκητες παράγουν μυκοτοξίνες. Πρόκειται για ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, μέσω αλλεργιών ή μέσω άμεσης επιθετικότητας. Οι μυκόζες είναι λοιπόν λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες και προσβάλλουν το δέρμα, τα νύχια και τους βλεννογόνους.

Αναπτύσσονται γενικά όταν οι περιοχές του σώματος παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υγρές συνθήκες. Μπορούν να επηρεάσουν ενήλικες και παιδιά και γενικά εκδηλώνονται από λευκά και κοκκινωπά σημεία, φαγούρα, δυσφορία και απολέπιση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι λιγότερο σχετικές από αυτές που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς, και επομένως πιο εύκολα θεραπεύσιμες εάν παρέμβουμε εγκαίρως.

Είναι μύκητας των νυχιών και μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια και τα πόδια. Οι κύριες αιτίες προέρχονται από παρατεταμένη παραμονή σε υγρό και ζεστό περιβάλλον, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν τα πόδια ιδρώνουν και φορούν κλειστά παπούτσια.

Ακόμα και τα σμάλτα, εάν χρησιμοποιούνται συνεχώς, θέτουν σε κίνδυνο την κανονική αναπνοή του νυχιού και μπορούν να το κάνουν πιο εύθραυστο και αδιαφανές. Τα νύχια που επηρεάζονται από την ονυχομυκητίαση εμφανίζουν συνήθως πάχυνση και κιτρίνισμα των νυχιών και την παρουσία διάχυτων λευκών κηλίδων.

Ονυχομυκητίαση

Δέρμα και πόδι αθλητή. Η μυκητίαση μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο δέρμα με ερύθημα και απολέπιση. Αυτό οφείλεται κυρίως σε επαφή με άλλους μολυσμένους οργανισμούς, όπως άτομα και ζώα. Το Tinea pedis είναι διαφορετικό. Μία από τις πιο συνηθισμένες μυκόζες είναι επίσης γνωστή ως «πόδι του αθλητή», επειδή συχνά μολύνετε περπατώντας χωρίς παπούτσια σε υγρούς δημόσιους χώρους, όπως πισίνες και αποδυτήρια.

Τα βρεγμένα πόδια και τα λαστιχένια παπούτσια προωθούν στη συνέχεια τον πολλαπλασιασμό του μύκητα. Το πόδι του αθλητή αναγνωρίζεται από ρωγμές, διαβροχή και ξεφλούδισμα στους διαγεννητικούς χώρους, με έντονο κνησμό όταν τα πόδια είναι υγρά και, σε περιπτώσεις εκφυλισμού, με φυσαλίδες και ραγισμένο δέρμα ακόμη και κάτω από τη σόλα του ποδιού και επέκταση της λοίμωξης και σε άλλα μέρη του σώματος.

Μύκη των βλεννογόνων. Ακόμη και οι βλεννογόνοι μεμβράνες μπορεί να είναι ο τόπος ενοχλητικών μυκητών, και συνεπώς οι στοματικές και γεννητικές ουσίες δεν είναι ασυνήθιστες. Η πιο διαδεδομένη είναι candida albicans, που προκαλείται από μια μαγιά, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη στοματική κοιλότητα, τους γεννητικούς βλεννογόνους και τις πτυχές του δέρματος, όπως οι βουβωνικές, σε ενήλικες και παιδιά.

Προκαλείται όχι από την επαφή, αλλά από την παραλλαγή των εσωτερικών μηχανισμών. Όπως μείωση του ανοσοποιητικού αμυντικού συστήματος, αλλοιώσεις της βακτηριακής χλωρίδας ή κακή υγιεινή. Η Candida εμφανίζεται με λευκά μπαλώματα και εκκρίσεις, ερυθρότητα του γύρω δέρματος και φαγούρα.

Λύσεις; Πρόληψη και συμβουλές γιατρού

Αν και δεν είναι τόσο σοβαρές όσο ιοί και βακτήρια, οι μυκητιασικές λοιμώξεις δεν πρέπει να παραμελούνται. Επίσης, για να αποφευχθεί, μακροπρόθεσμα, να εκφυλιστεί σε σοβαρές παθολογίες.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να δίνετε πάντα τη μέγιστη προσοχή σε αυτές τις περιοχές του σώματος, αποφεύγοντας την υγρασία, τις κακές συνθήκες εφίδρωσης και, φυσικά, να προστατεύετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο από την άμεση επαφή. Εάν υπάρχει ήδη μυκητίαση με συγκεκριμένα συμπτώματα ή αλλαγές, καλό είναι να παρέμβετε εγκαίρως, επικοινωνώντας αμέσως με το γιατρό.

Δείτε την ειδική τιμή του κατασκευαστή. Το αντιμυκητιασικό σπρέι είναι ένα φυσικό φάρμακο, βασισμένο σε ένα συνδυασμό 100% φυσικών συστατικών με ειδικές ιδιότητες. Το παρέχει μια αποτελεσματική αντιμυκητιακή θεραπεία με άμεση θεραπευτική δράση που εμποδίζει την εξέλιξη της λοίμωξης από τις πρώτες ημέρες χρήσης και έτσι αποτρέπει την εξάπλωση του μύκητα.

Το σπρέι πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά για τουλάχιστον 30 ημέρες. Πριν χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία, το πόδι πρέπει να είναι καθαρό και το δέρμα να στεγνώσει εντελώς. Συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον ψεκασμό πριν φορέσετε τις κάλτσες σας ή ντυθείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *